Miért kell fogorvoshoz menni, ha nincs panaszunk?

Miért kell fogorvoshoz menni, ha nincs panaszunk?

Sokszor azt hisszük elég akkor felkeresnünk a fogorvost, ha már elviselhetetlen fájdalommal küzdünk. Az éves fogászati szűréseken (panoráma röntgen+szakorvosi konzultáció) még időben felfedezhetőek a kezdődő problémák. Ezt megelőzi egy nagyon fontos és elengedhetetlen lépés. 

Ez nem más, mint a professzionális fogkőeltávolítás. Ez az eljárás elengedhetetlen, a jó szájhigiénia fenntartásához. Évente minimum 1 (indokolt esetben 2 ) alkalommal mindenki számára. Tévhit a kijelentés, miszerint “nekem nincs fogkövem”. 

A fogkő úgy alakul ki, hogy a foglepedékbe ásványi anyagok épülnek be, amitől az megkeményedik. A felnőttek több mint 80 százalékánál jelentkezik a probléma, az életkor előrehaladtával gyakorisága nő. Önmagában nem betegség, azonban mivel érdes felületet képez a fogakon, az ártalmas szájüregi baktériumok könnyebben megtelepednek és megbújnak benne. Ez a folyamat indítja el a fogágybetegségeket, így azok megeleőzéséez elengedhetetlen a fogkő eltávolítása. 

Rendelőnkben dentálhigiénikusaink az ultrahangos tisztító eszköz mellet, intraorális homokfúvó készüléket használnak. 

Homokfúvó előnyei:

  • fájdalommentesen távolíthatóak el a legapróbb fogkövek
  • még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatóak az elszíneződések
  • torlódott fogaknál is lehetővé válik a tökéletesen tiszta fogfelszínek létrehozása
  • kávé, tea és nikotin foltok maradéktalanul eltávolíthatóak
  • polírozza a fogakat, így a kezelés végén tükörsima fogfelszíneket kapunk
  • fogfehérítés előtt kifejezetten javasolt, hiszen tökéletesen simára és tisztára polírozza a fogfelszíneket

Fogászatunkon a fogkőeltávolítás menete a következő: 

A professzionális fogtisztítás során használjuk. Első lépésben a lepedéket és a fogkövet távolítjuk el ultrahangos fogkőleszedő gép segítségével, majd a homokfúvó készülék segítségével tökéletesen simára polírozzuk a fogfelszíneket. A gép nagy sebességgel speciálisan finomított port vízzel keverve szór a fogfelszínre, így makulátlanul tiszta és tükörsima felületet kapunk. Végül, egy teljes felszíni polírozást végzünk a fogakon. 

A fogkőeltávolíás fájdalommentes, igény esetén elvégezzük helyi érzéstelenítésben vagy bódításban is.

Krausz Dominika

Foglaljon fogászatunkba időpontot!