Fogszabályozás kezelések

Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak. 

Bár a fogszabályozás bármely életkorban képes szebbé tenni egy mosolyt, mégis létezik egy optimális időszak a kezelés megindítására.

Az ideális életkor: 7-8 év

Az ajánlások szerint, az első fogszabályozási vizsgálatnak meg kell történnie, amint az első ilyen jellegű problémát észleljük, és ez nem lehet később, mint 7-8 éves korban.

Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat, előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot.

A korai fogszabályozási vizsgálat, emellett feltárja az addig esetleg láthatatlan problémákat, és nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre. 

Mindezek tükrében azért is ideális a 7-8 éves életkor, mert addigra kinőnek az első maradandó őrlőfogak, és stabilizálódik a hátsó harapás.

Így a szakorvos gondosan feltérképezheti az első-hátsó, és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát. Ekkor kiderülhet például, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást, vagy a mosolygásnál túlzottan kilátszó ínyt okoznak. Az időben történő beavatkozás, azonban növeli a csodás fogsor kialakulásának esélyét.

Melyek a korai beavatkozás előnyei?

Kinek szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak, és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

A rendellenes harapásnak pedig hatása van a rágásra, a fogmosásra, a mosoly megjelenési formájára, és arra, milyen érzést kelt bennünk a fogsorunk.

A kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegségek.

A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig, rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet.

A nyitott harapás miatt, kialakulhat a nyelvlökéses nyelés és egyes beszédhibák. Mindez azonban megelőzhető az időben elkezdett, és szakszerű fogszabályozási vizsgálattal és kezeléssel.

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyek két nagy csoportra oszthatók: kivehető és rögzített készülékek.  

– Kivehető fogszabályzó: 

A naponta legalább 12 órán át viselendő fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szokták kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük. Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott.

– Rögzített fogszabályzó: A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, önligírozó fogszabályozó készülékek a hagyományos társaik továbbfejlesztett változatai, fém-, porcelán-változatba letezik.

Ha nem szeretnénk, hogy látsszon

“Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb, elegánsabb készülékek, esztétikailag sokkal kevésbé zavaróak.

Foglaljon fogászatunkba időpontot!